Het CDA vreest dat de verkiezingen zullen uitdraaien op een 11/9 voor de krijgsmacht. Legerofficieren gaan actie voeren tegen bezuinigingen op hun krijgsmacht. Minister Hillen meent dat verder snijden de krijgsmacht invalide maakt. En Rob de Wijk meent dat er niets van de krijgsmacht overblijft.

Aanleiding voor deze alarmerende geluiden zijn de bezuinigingen die SP, Groen Links en PvdA voorstaan op de krijgsmacht. In de ogen van Raymond Knops van het CDA vormen die linkse partijen daarom een groter gevaar voor de krijgsmacht dan Al-Qaida. Tja.

De partijen die pleiten voor een veelzijdig inzetbare krijgsmacht, VVD, CDA, Christen Unie en SGP, ontzien de krijgsmacht. Dat lijkt echter mooier dan het is. Want een breed inzetbare krijgsmacht, de krijgsmacht als Zwitsers zakmes, is een dure krijgsmacht. Met de reeds ingezette en door CDA en VVD gesteunde bezuinigingen is het zeer de vraag of er  in 2015 nog wel sprake is van een veelzijdig inzetbare krijgsmacht.

De partijen die pleiten voor een krijgsmacht die veiligheid moet brengen, PvdA, GL, D’66, PvdD en, als ter tenminste sprake is van een volkenrechtelijk mandaat, de SP, bezuinigen zoveel op de krijgsmacht dat het de vraag is of die wel in staat is stabiliteit te brengen en burgers te beschermen.

Kortom, links noch rechts slaagt er in zijn visie op de krijgsmacht te matchen met het daarvoor benodigde budget.

Er tekent zich echter een markante ontwikkeling af. Op basis van de meest recente peilingen is de steun voor de krijgsmacht als Zwitsers zakmes gedaald tot 54 zetels. De steun voor de krijgsmacht als stabilisatiemacht met volkenrechtelijk mandaat is gestegen tot 74 zetels, als ik de SP meereken.

In de formatiebesprekingen moet het gat tussen de visie op de krijgsmacht en het budget voor de krijgsmacht overbrugd worden. Omdat er geen kabinet denkbaar is zonder rechtse en linkse partijen zal er een compromis moeten worden gevonden.

Dat compromis is voorspelbaar en voorstelbaar. Het Zwitserse zakmes gaat van tafel. De krijgsmacht gaat veiligheid brengen en burgers beschermen. En daarvoor komt meer geld beschikbaar dan waar de PvdA, Groen Links en SP nu op inzetten en minder dan de VVD en het CDA nu beloven. En toch verkleint zo’n compromis het gat tussen ambitie en budget voor de krijgsmacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s