banken-578Nederlandse banken verdienen geld aan producenten van kernwapens. Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, waar IKV Pax Christi deel van uit maakt. Geen wonder dat de reputatie van banken steeds verder daalt.

Elke bankier moet tegenwoordig een moreel-ethische verklaring ondertekenen. Daarin verklaart de bankier plechtig dat “het belang van de klant centraal staat” en hij zijn “verantwoordelijkheid voor de samenleving kent.” Die moreel-ethische-verklaring is ingevoerd om het vertrouwen tussen banken, politiek en burgers te herstellen. Dat is hard nodig.

Banken zijn heus niet waardevrij of normloos. Sterker nog, uit het rapport blijkt dat 9 van de 10 banken in hun beleid de problematiek rondom kernwapens expliciet benoemen. Nummer 10, Delta Lloyd, kwam vlak na het afronden van het rapport met het goede nieuws dat ook zij haar beleid gaat wijzigen. Kennelijk  beseffen banken dus dat geld verdienen aan kernwapens simpelweg niet ok is. Maar de praktische naleving van principes laat echt te wensen over. Door uitzonderingen die banken maken op hun beleid, investeren zeven Nederlandse banken in totaal €1,5 miljard in kernwapenproducenten.

Banken onderkennen steeds meer hun verantwoordelijkheid voor de samenleving. Maar dat veronderstelt wel dat banken principes niet alleen huldigen maar ook naleven. Dat bankiers geld kunnen verdienen aan investeringen in kernwapenproducenten is duidelijk. Maar willen zij dit ook? De Algemene Vergadering van de VN heeft verklaard dat het gebruik van kernwapens een misdaad tegen de menselijkheid vormt. Als het gebruik van kernwapens misdadig is, hoe kwalificeren we dan het investeren in kernwapens? Dat is een onontkoombare moreel-ethische vraag waarop klanten en samenleving een ondubbelzinnig antwoord verwachten.

Kernwapens zijn uniek in hun vernietigende kracht, in het onmenselijk lijden dat zij veroorzaken. Dat vergt een unieke stap van bankiers. Waarom reageren de banken niet eensgezind, vastberaden en ondubbelzinnig. Als de bankiers het vertrouwen van hun klanten en de samenleving willen terugwinnen moeten zij nu een moedige stap zetten. Door samen één lijn te trekken. Geen geld verdienen aan investeringen in kernwapenproducenten en daarover zonder reserves transparant zijn. Geen investeringen betekent geen investeringen. Van welke aard ook, hoe klein ook, ongeacht wanneer aangegaan. Dat zou nou echt een moreel-ethisch statement zijn waarmee bankiers hun beroep weer meer in ere houden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s