1411ihn%20kama

Parijs is ontwaakt uit een vreselijke nacht. Wat iedereen vreesde is nu toch gebeurd. Opnieuw sloegen terroristen toe in de Franse hoofdstad. De trieste balans tot nu toe: ten minste 120 doden, honderden gewonden en een getraumatiseerde stad.

Gisteravond kwam op twitter een citaat van De Gaulle voorbij, uitgesproken in 1944 bij zijn intocht na de bevrijding van de Franse hoofdstad: “Parijs is verontwaardigd, Parijs is gebroken, Parijs is gemarteld, maar Parijs is vrij!.”

We moeten dit geweld krachtig veroordelen. We moeten opnieuw onze vastberadenheid en verbondenheid tonen. En ons niet laten leiden door de angst die terreur juist wil zaaien.

Het geweld in Parijs zal aangegrepen worden door populistische partijen die floreren op de angst van mensen. Maar het slechtste dat ons nu kan overkomen is groeiende vreemdelingenhaat, meer geweld tegen vluchtelingen, meer anti-Islam retoriek. Want dat is precies wat de aanslagplegers met hun geweld beogen.

Eén van de schutters in Parijs zou bij het doden van zijn slachtoffers “C’est pour la Syrie” hebben geroepen. Het is vanwege Syrië. Daarmee krijgt het geweld het karakter van een wraakoefening. Wraak voor wat? Voor het doden van het Britse boegbeeld van ISIS Jihadi John door Amerikaanse drones? Voor het heroveren van de door ISIS verlaten stad Sinjar? Voor de Franse bombardementen op ISIS in Syrië?

Er zijn de afgelopen jaren zo’n 1.000 Fransen naar Syrië vertrokken om zich aan te sluiten bij ISIS. We weten nog te weinig over de achtergronden van de aanslagplegers. Maar er bestaat een reële mogelijkheid dat zij handelden op instructies vanuit Syrië. Dat bleek ook uit het onderzoek naar één van de daders van de voorlaatste aanslag op de Joodse supermarkt in Parijs.

Frankrijk heeft lang geaarzeld over het besluit om deel te nemen aan de bombardementen van ISIS in Syrië. Ruim een maand geleden viel in Parijs het besluit. Het argument daarvoor: omdat het in het belang is voor de binnenlandse veiligheid.

Regeringen zullen krachtdadige maatregelen nemen om onze veiligheid te garanderen en onze angsten te bezweren. Dat is onvermijdelijk. De veiligheid van burgers staat immers voorop. En het is verstandig dat in Nederland asielcentra extra bewaakt worden.

Maar misschien moet er meer gebeuren dan dat. Als de golf van aanslagen inderdaad vanwege Syrië is, worden we dan niet gedwongen de modus operandi van de strijd tegen terrorisme en de oorlog tegen ISIS ernstig te heroverwegen?

2 gedachten over ““C’est une horreur”

  1. Hier zijn geen woorden voor. Laffe daad kun je het voor zijn ik ben bang van niet. Maar laten we geen haat en tweedracht gaan zaaien dan is het doel van IS bereikt .Je vraagt je wel af hoe verder als het zo eenvoudig lijkt om dood en verderf te zaaien door versteende en verziekte mensen .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s