4899

In een exclusief interview met Time maakte de premier Medvedev de Russische intenties in Syrië pijnlijk duidelijk. Rusland zal elke rebel “die met automatische wapens rondloopt” bombarderen. Rusland belaagt niet alleen ISIS maar ook de gewapende oppositie. “Het zijn allemaal bandieten en terroristen”, aldus Medvedev. De bombardementen gaan voorlopig gewoon door en richten zich op het vernietigen van de machtsbasis van de gewapende oppositie. Hoe meer burgerslachtoffers daarbij vallen hoe beter. Zo lijkt het. Is er iemand die Rusland ter verantwoording roept?

Aanvankelijk had de Russische luchtsteun voor Assad weinig resultaat. Tot de Russische generaals ontdekten wat daar de oorzaak van was. De gewapende oppositie maakte effectief gebruik van een geheim wapen. Het verzet kon rekenen op steun vanuit de bevolking.

Dat inzicht leidde tot een dramatische verharding van de Russische strategie. De ijzeren vuist ging uit de handschoen. De Russische luchtmacht bestookt nu burgers, ziekenhuizen en scholen met zware (cluster)bommen. De bombardementen maken geen onderscheid tussen burgers en combattanten. Het Syrische leger richt zich intussen met steun van gewapende Iraanse en Libanese Hezbollah milities op de belegering en uithongering van de bevolking.

Door de genadeloze bombardementen vluchten steeds meer burgers en leden van de gewapende oppositie richting de Turkse grens. Voor de in Syrië achtergebleven burgers resten er enkel slechte opties: de dood door honger en bommen of een overgave waarna executie ter plekke mogelijk is.

Het Syrian Network for Human Rights documenteerde alleen al in de afgelopen maand januari 679 burgerdoden door Russische luchtaanvallen. En in de maand februari zijn de bombardementen alleen maar verder geïntensiveerd.

De internationale reactie op deze Russische oorlogsmisdaden is tot op heden vooral vocaal geweest. Minister Koenders liet de Tweede Kamer weten vooralsnog geen voorstander te zijn van nieuwe sancties; maar een “glasharde” veroordeling door de EU moest er wel komen. Tijdens de veiligheidsconferentie in München kreeg de Russische delegatie de wind van voren. En President Obama telefoneerde geagiteerd met zijn ambtgenoot in Moskou. Zonder enig resultaat.

Rusland maakt zich weinig zorgen over de kritiek. Medvedev verwees in zijn interview met Times naar de klassieke Russische roman ‘De meester en Margarita’ van Michail Boelgakov. Daarin brengt de ‘duivel’ een bezoek aan Moskou. Zijn door Medvedev geciteerde advies: “Vraag nooit en niemand iets. Nooit en niemand, speciaal niet wie sterker is dan jij. Zij zullen zelf komen en je alles geven.” Medvedev maakt zich geen zorgen over westerse sancties, want het westen zal vroeg of laat zelf vragen ze op te heffen”.

Kan Rusland dan helemaal niet ter verantwoording worden geroepen voor zijn oorlogsmisdaden? Jawel. Rusland is nog altijd lid van de Raad van Europa en daarmee automatisch partij bij het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarbij doet het er niet toe of de rechten wel of niet op het grondgebied van Raad worden geschonden. Leden van de Raad van Europa kunnen een statenklacht tegen Rusland indienen bij de Raad van Europa.

Bovendien kunnen lidstaten van de Geneefse Conventie de International Humanitarian Fact-finding Commission verzoeken onderzoek te doen naar vermeende schendingen van het Internationaal Humanitair Recht in Syrië.

Rusland zal er lak aan hebben. Maar een internationale veroordeling van de groteske oorlogsmisdaden is wel het minste dat de internationale gemeenschap aan de slachtoffers is verschuldigd. Al was het maar om enig zelfrespect te behouden. Al was het maar als gebaar aan de Syrische bevolking die elk respect voor de internationale gemeenschap dreigt te verliezen. Als dat al niet gebeurd is.

2 gedachten over “Groteske oorlogsmisdaden in Syrië

 1. Beste Meneer Gruiters, U hebt een artikel in de Volkskrant geschreven.
  Daarin stelt U, dat U het geen goede oplossing vindt, om de grenzen te sluiten.
  Daar ben ik niet helemaal met U eens. Indien de opvang van vluchtelingen niet beheersbaar is,
  dan moeten de grenzen wel dicht. En Nederland vangt in verhouding met zeer veel andere
  veilige landen veel meer mensen op. Dit is zeer inconsequent. In Nederland zullen in de toekomst
  onoplosbare problemen komen met alle gevolgen van dien !
  Groetend,
  A. Punter

  1. Dank voor uw reactie. Ik meen dat ‘we’ moeten investeren in de hele keten: een diplomatieke oplossing voor Syrie, veel meer investeren in menswaardige opvang in de regio, meer mensen hervestigen in Europa via veilige en legale routes, zorgdragen voor kleinschaliger opvang en goede integratie en ja, ook meer investeren in de bewaking van de buitengrenzen van Europa en samenwerking van justitie en politie binnen Europa . Ik geloof dat we alleen door een combinatie van deze maatregelen het vluchtelingenvraagstuk tot op zekere hoogte beter beheersbaar kunnen maken. Vg Jan Gruiters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s