Assad bombardeert met hulp van Poetin systematisch, genadeloos en met ongekende wreedheid zijn eigen burgers. Oost-Ghouta beleeft de meest bloedige dagen in de zeven jaar durende oorlog. In 36 uur tijd vielen er in de belegerde enclave ruim 200 doden en 500 gewonden. Onschuldige burgers. Zes medische centra zijn de laatste dagen door bombardementen geraakt. “Dit is geen oorlog, dit is een slachtpartij”, kopte the Guardian.

De 400.000 inwoners van de enclave Oost-Ghouta leven sinds 2013 onder belegering. Ze overleven ondergronds in kelders. Er is nagenoeg niets meer te eten en het weinige dat er nog is, is onbetaalbaar. Onlangs bereikte een eerste voedselkonvooi de enclave, maar dat bracht te weinig verlichting voor te weinig mensen. Voor de ondervoede bewoners kan een verkoudheid fataal zijn. Elke stap buiten kan de laatste zijn.

De bombardementen door Assad hebben een hysterische intensiteit en een epische omvang. “We staan voor de slachting van de 21ste eeuw” zegt een dokter in Oost-Ghouta. Hij herinnert zich een baby, een blauw gezicht, een mond vol zand. “Een gewond kind dat ademt met longen vol zand. Je krijgt een kind, één jaar oud, dat ze uit de puinhopen hebben gered en zand ademt, en je weet niet wie het is.”

De kinderen in Ghouta huilen niet meer. De diplomaten zwijgen. De politieke leiders kijken weg. Unicef geeft blanco verklaringen af. De Veiligheidsraad stamelt machteloze woorden.

Alles wat de wereldgemeenschap met de pijnlijke herinnering aan eerdere oorlogen heeft opgebouwd dreigt in Ghouta verloren te gaan. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens wervelt als een vodje door geruïneerde straten. De Conventie van Geneve smeult gehavend in een verlaten hospitaal. De internationale verantwoordelijkheid om burgers te beschermen tegen de ergste internationale misdaden is lang geleden vergruisd.

Nivin is één van de vrouwen die in Oost-Ghouta met haar dochter Maya vandaag probeert te overleven. Ze schrijft: “Er wordt niet aan jou gevraagd om wat te doen, want misschien kan je niets doen. Maar het is noodzakelijk dat je de details kent. De details van het leven dat wij leven, waarin elke minuut voorbij gaat alsof het een eeuw duurt.”

Ja, ik weet het. Empathie stopt geen bommen. Maar als we ons gevoel afsluiten, ons mededogen verliezen dan dreigen we zelf slachtoffer te worden van de ontmenselijking die deze oorlog zo kenmerkt. We kunnen niet wegkijken van het leven bij de minuut van Nivin in Oost-Ghouta.

Dat geldt ook voor de politieke leiders die zich steeds weer verschuilen achter zelfverklaarde machteloosheid en betekenisloze verklaringen. Dat is niet genoeg. De gruweldaden in Ghouta zijn te ernstig voor enkel uitingen van verdriet en machteloosheid. Als de VN en de lidstaten geen einde kunnen maken aan dit geweld, wie dan wel? Alle leden van de VN hebben een verantwoordelijkheid om direct acties te nemen die binnen hun macht liggen. Voor een staakt-het- vuren. Voor de levering van voedsel en medicijnen. Voor het erkennen, voorkomen en vervolgen van oorlogsmisdaden.

Dit is niet de wereld waarin wij willen leven. Er moet meer gebeuren. Er kan meer gebeuren. Dit moet stoppen. Deze barbaarse oorlog is mogelijk door Russische steun. De prijs die Rusland daarvoor betaalt is laag. De politieke druk op Rusland is onvoldoende. De collectieve politieke wil om dit geweld tegen burgers te stoppen schiet tekort. De prioriteiten zijn verkeerd. En dat voelt als een mond vol zand. Het falen van de internationale politiek inzake Syrië verstikt op den duur ook ons eigen bestaan

8 gedachten over “Een mond vol zand…

  1. mijn oproep aan de regering doe iets aan de macht van Poetin,durf hem aan te pakken en iets aan die macht te doen. ,Ten koste van mensenlevens mag hij gewoon zijn gang gaan

   1. @J. v. Blokland
    Wellicht belangrijk om op te merken dat Irak en Libië volledig zijn gedestabiliseerd dankzij de macht van het Amerikaanse militaire apparaat en dat deze ten koste van mensenlevens samen met Saoedi Arabië gewoon verder hun gang gaan in Jemen.
    Tevens de fracties die de Syrische regering bevecht in Oost Ghouta zijn lslamitische extremisten bewapend door wederom Saoedi Arabië en het Amerikaanse militaire apparaat.

  1. Zie voor demonstratie:
   ◙ Amsterdam, Netherlands: https://www.facebook.com/events/815444885308499/

   ◙ The Hague, Netherlands: https://www.facebook.com/events/2050228161889378/

   Er zal in A’dam ook namens PAX gesproken worden.
   PAX heeft in aansluiting op handtekeningenactie van afgelopen december opnieuw een beroep gedaan op Nederlandse regering en EU om alles op alles te zetten voor toegang voor humanitaire hulp, staakt-het-vuren en vervolging oorlogsmisdaden.
   Dank voor je reactie.

 1. Vreemd dat weer alle aandacht naar Ghouta uitgaat. En steeds weer dezelfde beelden, veel daarvan zijn al eerder vertoond. Waarom zagen we geen beelden toen Kobani. Ramadi, Mosul en Raqqa door Westerse bommen werden platgegooid ? En waarom zagen we toen geen beelden, van wat onder ander onze Nederlandse F-16 bommen aanrchten ? Jammer dat Pax Chriti meegaat in de Westerse propaganda. Want er komen geen vragen hoe het kan dat de rebellen wel nog genoeg wapens en munitie hebben maar geen voedsel.

  1. Het gaat ons hier en nu om de burgers in Ghouta. Wij hebben dezelfde protesten laten horen bij de “herovering” van Mosul en Raqqa, waarbij we, ook richting Nederlandse regering, kritiek hebben geuit op de grote aantallen burgerslachtoffers en het ontbreken van een post-ISIS wederopbouwplan dat zich kenmerkt door een inclusieve benadering en een inzet voor verantwoording van oorlogsmisdaden. Burgers zitten klem tussen regionale krachten en geopolitieke belangen. Dat is wat mij betreft de kern.

 2. Wellicht is het ook van cruciaal belang om te belichten dat deze proxy oorlog zolang heeft door kunnen gaan vanwege de aanstroom van buitenlandse lsIamitische radicalen die worden bewapent door fundamentalistische Wahabi regimes in de regio zoals Saoedi Arabië en Qatar.
  Tevens is de Verenigde Staten mede verantwoordelijk voor het bewapenen van zogenaamde ‘gematigde rebellen’ in Syrië waarvan nu duidelijk is dat deze groeperingen verlengstukken zijn van groeperingen zoals AI Nuzrah, AI Khayida en lSlS.
  De strijd die de Syrische regering met behulp van Rusland levert met deze fracties is gruwelijk en gaat ten koste van teveel burgers maar inmenging van Westerse machten in dit conflict heeft tot nu toe alleen nadelige gevolgen gehad en zou alleen tot meer bloedvergieten leiden vooral als het doel zal zijn om de Assad regering om ver te werpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s