B6wIlxJCQAIufjM

De bloedige aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs is een criminele, lafhartige en grove schending van het meest elementaire recht op leven. De daders hebben zich geïdentificeerd als behorend tot Al Qaida en spraken keurig Frans. Zij zullen opgespoord en berecht moeten worden op basis van de rechtsorde die zij willen ondermijnen.

Deelname aan de strijd tegen ISIS zou, zo waarschuwden analisten, leiden tot aanslagen in eigen land. De aanslag lijkt deze voorspelling opnieuw te bevestigen, al moeten we juist nu waken voor overhaaste conclusies.

Terreur wil vooral angst zaaien en mensen tegen elkaar opzetten. De weerbaarheid van een samenleving uit zich in vastberadenheid en niet in angstvalligheid. In verbondenheid en niet in verdeeldheid.  Meer dan nu het geval is moet, ook in de media, zichtbaar worden dat de oorlog in het Midden Oosten geen strijd is van het westen tegen ISIS. Het gaat in het Midden Oosten om een strijd voor vrijheid en burgerrechten. En dat is pertinent geen strijd tussen het westen en de Islam.

De aanslag in Parijs zal ook politieke consequenties hebben. Het lot van politici in deze tijd is dat de publieke opinie van hen pasklare oplossingen verwacht voor problemen die buiten hun macht liggen. Populistische bewegingen die welvaren bij het aanwakkeren van de angst onder burgers zullen van de aanslag willen profiteren. Dat vergroot de verleiding bij politici om over te gaan tot symboolpolitiek. Repressieve maatregelen die zelden de beloofde resultaten opleveren en vaak contraproductief blijken te zijn.

Laten we hopen dat de politiek in Frankrijk en in andere Europese landen in reactie op deze aanslag vanuit het hart spreekt maar met een koel hoofd handelt. Bij de bescherming van onze veiligheid moeten we de rechtsorde die we willen beschermen niet van binnenuit ondergraven door het aantasten van elementaire rechtprincipes.

De directe impact van deze schokkende aanslag is enorm, in het bijzonder voor getroffen families. De wijdere impact van de aanslag wordt vooral bepaald door de mate van rust en wijsheid waarmee wij op deze brute daad reageren.

In verschillende gemeenten in Nederland worden donderdag 8 januari om 18.00 manifestaties gehouden om solidariteit met de slachtoffers te tonen. Op deze kaart kun je zien waar deze manifestaties gehouden worden. PAX roept om een van deze manifestaties bij te wonen.

Een gedachte over “Weerbaarheid van een samenleving blijkt uit vastberadenheid en verbondenheid niet uit angst en verdeeldheid

Plaats een reactie